Gospodaru olaksaj i pomogni o Plemeniti

***

21.03.2012.

Bio je u službi svoje porodice

Bio je u službi svoje porodice Muž treba pomoći svojoj ženi, u skladu sa njegovim mogućnostima i odgovarajućim prilikama. Kada je Aiša, radijallahu anha, bila upitana: "Šta je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, radio kada je bio sa svojom porodicom?," odgovorila je: "Bio je u službi svoje porodice, a kada bi nastupilo vrijeme namaza izašao bi na namaz." (Buhari, "El-Feth," 10/476) Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je bio najplemenitije stvorenje, a šio je i krpio svoju odjeću, održavao svoju obuću i krpio je kofe za vodu. Ibn Hadžer kaže: "U ovom hadisu je podsticaj na skromnost, napustanje oholosti i pomaganje svojoj porodici." ("Fethul-bari," 2/191) Onaj ko ima mogućnost da nabavi kućnu pomoćnicu svojoj supruzi - pohvalno je da to učini, shodno šerijatskim propisima, jer je to dobročinstvo, blagost i ljubaznost prema njoj, pa i Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovi ashabi su to činili i to nije kod njih bila nikakva sramota. Uzvišeni Allah kaže: "Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominju." (Prevod značenja, El-Ahzab, 21)

Gospodaru  olaksaj i pomogni o Plemeniti

*Bismillah* smiles

"Kur´an" smiles'Gospodaru nas, oprosti nama i braci nasoj koja su nas u vjeri pretekla i ne dopusti da u srcima nasim bude imalo zlobe prema vjernicima. Gospodaru nas, Ti si zaista dobar i milostiv! ''
(Al-Hasr, 10)

''Gospodaru nas, daruj nam Svoju milost i pruzi nam u ovom nasem postupku prisebnost!''
( Kehf 10 )


*Hadis* smiles
1 Da u jednom danu stekneš hiljadu dobrih djela i izbrišeš hiljadu loših , reci sto puta : SubhanAllah (Muslim)


2 Da ti nikne palma u dzennetu, reci: subhanallahil azim (et-Tirmizijj ez-Zehebi).


3 Da postigneš blaga dženneta, reci: la hawle we la kuvvete illa billahil azim (Muttefekun alejhi)


4 Da ti budu oprosteni grijesi , makar bili kao pjena na moru, reci sto puta na dan: subhanallahi we bi hamdihi. (Muslim)


5 Da ti Allah bude dovoljan za ono što želiš, reci sedam puta: HasbijAllahu la ilahe illa huve alejhi tewekkelltu we huve rabbul arsil azim. (Ebu-Davud,et-Tirmizijj)


6 Da ti Allah oprosti grijehe, reci tri puta: Estagfirullahel azimellezi la ilaheilla huwel hajjel kajjume we etubu ilejhi. (Ebu-Davud, et-Tirmizijj)


smilie


Dzabir r.a. prenosi:

"Cuo sam Allahova Poslanika s.a.v.s. kako kaze: "Kada neko od vas uđe u svoju kuću, pa spomene Uzvišenog Allaha kod ulaska, i pri jelu, šejtan kaže svojim prijateljima, nema vam konaka, niti večere, a kada uđe, a ne spomene Uzvišenog Allaha, kod ulaska, šejtan kaže: našli ste konak, a ako ne spomene Uzvišenog Allaha kada počne jesti, on (šejtan) kaže: "Našli ste konak i večeru".

smilesKaže Poslanik, s.a.v.s.: "Ne preporucujte sami sebe. Allah najbolje zna ko je dobrocinitelj od vas." (Muslim)


"Allahov Poslanik s.a.v.s. je rekao: 'Allah se srdi na onoga koji Mu ne upucuje dovu'."


- Znaj, kada bi se narod okupio da ti u nečemu pomogne, ne može ti pomoći osim koliko ti je Allah dž.š. propisao, a i kad bi se skupio da ti naškodi, ne može ti pričiniti štetu osim koliko ti je Allah propisao.
To je vjerovanje u odredbu dobra i zla, propisanu od Allaha dž.š. čovjeku.
- Dignuta su pera i osušene stranice (Bilježi Tirmizi i kaže hasen sahih)

smiles
smiley

Biseri Vjerovjesničke mudrosti smiles
"Budi milostiv prema onima koji su na zemlji, smilovat će ti se onaj koji je na nebesima." (Biseri Vjerovjesničke mudrosti, sahih)


smilie

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
50075

Powered by Blogger.ba